Финансовият министър Асен Василев лансира идеята еврото да бъде въведено от следващата

...
Финансовият министър Асен Василев лансира идеята еврото да бъде въведено от следващата
Коментари Харесай

Еврото да се въведе паралелно с лева?

Финансовият министър Асен Василев стартира идеята еврото да бъде въведено от идната година и да се употребява редом с лв. преди формалното въвеждане на валутата. Доколко сполучлив е този опит – в предаването „ Тази заран “ разясняват някогашният обществен министър Христина Христова, финансистът Левон Хампарцумян и някогашният зам.-министър на стопанската система и някогашен ръководител на КЗП Димитър Маргаритов.

Според Хампарцумян сходно решение ще е провокация към Европейската централна банка (ЕЦБ). „ Чисто дипломатически е малко недодялан ход. Оттам нататък стартират проблемите с обращението на две валути в една система, нагласена за една валута. Най-простото нещо – при еднократно приемане на еврото, всички разноски ще бъдат поети от страната като еднократни, когато това е отиде в магазина, ще е в ръцете на търговците и ще настане огромен безпорядък. Целта хората да свикнат с еврото няма да бъде реализирана – в противен случай ще сътвори в допълнение разстройване “, разяснява финансистът.

По думите на Маргаритов през последната година нищо не се прави по проекта за приемане на еврото, оповестен на уеб страницата на Министерството на финансите.

„ Сега се спуска една екстравагантна концепция, с която рискуваме да се сложи под подозрение доверието на хората. А и в последна сметка присъединението на България към еврозоната зависи от Съвета на Европейския съюз. Без негово решение, няма по какъв начин да стане “, счита някогашният началник на КЗП.

Христина Христова пък подсети, че страната ни има проблеми с критериите за присъединение към еврозоната. Според нея при подготвеност и общоприетоо въвеждане на еврото, не би трябвало да има усложнения за хората, с изключение на опитите за далавера на пазара. Бившият обществен министър даде пример с Хърватия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР